Why does my baby not want to be in the carrier?

Nosiljke nam život čine mnogo lakšim, ali ne ide uvijek sve glatko, pa tako ni nošenje.

Uzmemo li u obzir da ste nabavili ergonomski ispravnu nosiljku koja je dizajnirana tako da podržava ispravan položaj vašeg djeteta, razloge za negodovanje zbog nošenja trebamo potražiti na drugom mjestu. Za osobe koje su nove u svijetu nošenja, savjetujemo da još jednom provjere jesu li postavile nosiljku ili maramu kako je predviđeno i je li im beba dovoljno blizu.

Iskustva pokazuju da se nemirne i neraspoložene bebe češće bune i ne žele nositi. Zato uvijek preporučujemo da prvo obratite pažnju na ove stavke:

– Je li vaša beba sita?

– Je li joj pelena suha?

– Je li umorna?

– Je li se tek probudila ili je pospana?

Neki od ovih faktora mogu prouzrokovati negativnu reakciju bebe na nošenje, čak i ako je ranije prigrlila nosiljku. Štrajk nošenja može biti povezan i sa skokovima u razvoju. Zbog toga bebu nosite kad je sretna, sita i smirena.

Šta još može pomoći?

Bebe vole svjež zrak i vole biti vani. Pokreti dok hodamo ih uljuljkuju, a blizina roditelja od cijelog ovog iskustva stvara osjećaj sigurnosti i ugodnosti, bez obzira na godišnje doba.

Međutim, čak i ako su svi ovi uslovi ispunjeni, može se desiti da se suočavate s negodovanjem. Naš savjet je – ne odustajte! Osluškujte potrebe svog djeteta, sačekajte da prođe neko vrijeme i ponovo pokušajte s nošenjem.

Ako je dijete dovoljno veliko i radoznalo, uvedite promjenu – naprimjer probajte nošenje na leđima. I u tom položaju će vas moći vidjeti, ali i spavati na vašem ramenu.