Benefits of babywearing

Nošenje i nosiljke su vijekovima prisutne širom planete. 70-ih godina nastaje privremena pauza u ovoj praksi na našim prostorima zbog ekspanzije upotrebe kolica i roditeljskih metoda koje se kose sa načelima povezujućeg roditeljstva.

Mi smo generacija koja vraća povezivanje kako sa našom djecom, tako i sa nama samima.

 

Nosiljka je za cijelu porodicu

Nosiljka predstavlja jedan od najefektinijih načina da se cijela porodica zbliži sa bebom. Mamama je beba blizu i osjeća se sigurno, tate ostvaruju nov način povezivanja, a bake i deke mogu nositi unučiće, a da ne preforsiraju ruke.

 

Nošenje vraća aktivan život i odlaske u prirodu

Volite sport i tjelesnu aktivnost? Onda pokušajte vježbati s bebom dok je držite blizu i priljubljenu u nosiljci. Istezanje, iskorak ili čučanj – što kažete na to da održavate svoju kondiciju, zajedno s drugim roditeljima? Postoje vježbe prilagođene da se rade dok vam je dijete u nosiljci i tako možete jačati kondiciju dok se istovremeno zabavljate i držite bebu blizu.

Nosiljka za bebe također je sjajan način da ostanete mobilni. Od autobusa do stepenica i pločnika – nošenje bebe u nosiljci je korisno za odlazak na mjesta koja bi vam teško pala s kolicima. Pogodno je za kretanje, javni prijevoz, kupovinu ili brdsku šetnju. Nema potrebe za rukovanjem teškim, glomaznim kolicima. Nosiljka za bebe nevjerovatno je korisna za integraciju vaše bebe u vaš svakodnevni život.

 

Kada mogu da počnem sa nošenjem?

Nošenje je moguće od prvog sata bebinog rođenja, kada se mama osjeti i psihički i fizički spremno i dobro nakon porođaja.

DracoMom Carriers meko oblikovane nosiljke se mogu koristiti od bebinih navršenih mjesec dana, a ring sling nosiljke od rođenja.

 

Do kada nošenje traje?

Zabluda je da nošenje traje dok beba ne počne da hoda. Nosiljku ćete još nekoliko godina upotrebljavati rjeđe, ali hoćete jer malene nožice ne mogu da prate naš ritam.

 

Benefiti nošenja (za bebu i roditelje)

Ako radije nosite bebu nego da je u kolicima, onda beba ima priliku da bude više socijalno uključena sa vama i svijetom oko vas. Slušat će kako razgovarate s drugima i to će pomoći razvoju njenih govornih vještina. Bebe provode više vremena u “tihom, budnom stanju” kada se nose – idealno stanje za učenje. Studije pokazuju da su “nošene” bebe poboljšale vizuelnu i slušnu budnost u odnosu na djecu koja se često ostavljaju na podu ili u krevetiću ili ogradici.

Ko ne bi želio sretnu bebu? Istraživanja pokazuju da bebe koje se nose (bilo u rukama roditelja ili u nosiljci ili u marami za bebe) plaču MANJE. U kulturama u kojima se bebe gotovo neprestano nose, bebe plaču puno manje od onih u kulturama koje ne nose.

Nošenje djeteta u marami, slingu ili nosiljci rezultirat će blagotvornim, trajnim promjenama mozga, povećavajući djetetov IQ, uz dugoročne blagodati nošenja bebe, uključujući dobro zdravlje, psihološku sigurnost i neovisnost.

 

Zašto je važan položaj u nosiljci?

Zdravo pozicioniranje kuka potiče normalan razvoj kukova u beba i smanjuje rizik od razvoja displazije kuka. Vaša nosiljka za bebe trebala bi omogućiti bebinim bokovima da se rašire tako da njihove noge budu oko vašeg tijela. Koljena vaše bebe trebala bi se raširiti, bedra treba da su poduprta, a bokovi savijeni.

 

Kako da znam da li ispravno nosim?

DracoMom Carriers nosiljke stižu sa vizuelnim detaljnim uputstvom o podešavanju nosiljke. Ako se i dalje budete osjećali nesigurno, možete nam se javiti u našoj FB grupi DracoMom Carriers Chatter & BST gdje će Vam naš tim i savjetnice iz regiona rado pomoći.

 

About Us

DracoMom Carriers je brend koji je nastao kao odgovor jedne majke, jedne žene i kao dokaz da ljubav i podrška mogu daleko da nas odvedu – u svakom smislu.

Mirna Perendija-Kučević, majka troje djece i savjetnica za nošenje djece željela je da svoja znanja o povezujućem roditeljstvu, slobodi kretanja i nezavisnosti podijeli sa svima. Svoje znanje i iskustvo pretočila je u proizvod koji je danas voljen širom planete, a proizveden je u samom srcu, u Sarajevu. Na svom putu dokazala je bezbroj puta da kao žena preduzetnica može da utječe na promjene. Od prošle godine sa Rusmilom Husić ulazi u partnerstvo. Rusmila je majka dvoje djece, bila je korisnica prve nosiljke koju je Mirna izradila pa je s punim povjerenjem u samu nosiljku i željom da priču o nosiljci proširi dalje i da zajedno osnaže i izgrade žensku preduzetničku priču, pridružila se u radu i sad zajedno zapošljavaju i druge majke, žene koje predano rade da svaka nosiljka zadovoljava najviše standarde.

Koliko nam je važna sigurnost djeteta u nosiljci potvrđuju certifikati koje imamo o sigurnosti nosiljke (EU Standardi CEN TR 16512:2015), o podržavanju pravilnog razvoja kukova (Hip Dysplasia certifikat), o upotrebi najboljih materijala za izradu nosiljke (OEKO-TEX certifikati). A najdraži certifikat je onaj koji smo dobili na osnovu glasova roditelja kao najbolja meko oblikovana nosiljka za 2020. godinu na Lenastravelingcarriers.com.

 

Za kraj

 

Podrška je važna, vraćanje društvu je važno, pa tako tokom mjeseca augusta sa svakom kupovinom DracoMom nosiljke, 10% će biti donirano najranjivijoj grupi “Zajedno smo sigurne” ženama i djeci žrtvama nasilja.

 

Zašto se DracoMom nosiljka razlikuje od drugih?

 

U razvoj DracoMom nosiljke uložena je prije svega ljubav jer je kreirana prvenstveno sa namjenom da nosim svoju djecu. Kroj je razvijan i unapređivan godinama u skladu sa svim svjetskim standardima i u saradnji prije svega sa roditeljima i velikom grupom savjetnica za nošenje. Također važan aspekt za roditelje jeste da je dugo nosiva (od mjesec dana do dvije godine, a iskustva roditelja potvrđuju i duže) i da su cjenovno pristupačne bez uštrba na kvalitetu.

DracoMom nosiljka je proizvod mame koja želi najbolje za svoju djecu i koja je htjela da to pruži i drugim roditeljima. Roditeljstvo je teško, podrška je najvažnija, a nosiljka olakšava svakodnevne aktivnosti.

 

Šta kažu roditelji o nama

Ivana “Ova nosiljka je san snova. Ja sam u osmom mjesecu trudnoće, on ima 22 mjeseca, a nosimo se i dalje. Ona se bukvalno prilagođava svim stanjima.”

Sandra Nedeljković “Drugu godinu već koristimo DracoMom nosiljke, prva ljubav je baby size nosiljka sa panelom od tkane marame, lako se namešta, udobna, i tata je rado nosio, spas za uspavljivanje. Skoro smo osvojili laneni onbu, savršen za leto (i za ostala godišnja doba), montira se još brže nego prva, široke punjene naramenice, sin uživa, ma milina. Najiskrenije preporuke.”

Jasmina Rakovic “…nosiljka fenomenalna, super udobna i veoma kvalitetna. Sada mi je apsolutno jasno zašto su DracoMom nosiljke tako obožavane i odakle toliko pozitivnih komentara generalno za ljubaznost, profesionalnost i lakoću dogovora.”

Daniela Boljević “Sve je divno, predivno, oduševljena sam, nemam reči zaista. Sve je sašiveno do savršenstva, ostala sam bez teksta. Predivno!!! Hvala vam mnogo. Ako rodim još jedno dete, biće zbog Draco nosiljki. Šteta da se nosi samo jedno. Mnogo mnogo pozdrava i zelim vam puno uspeha u radu, da proširite tržište jer ove vaše čudesne nosiljke treba svi da vide i da imaju priliku da ih kupe.

Ljube vas mama i Filip iz Beograda!!!”