Dojenje u nosiljci? – Naravno

Nošenje bebe potiče dulje i češće dojenje. Jedna divna činjenica kojoj se iznova vraćamo je da majke koje nose svoju bebu svaki dan samo jedan sat dulje ujedno i češće doje svoje bebe.

Studije koje su istraživale produženi fizički kontakt bebe s majkom, uključujući i nošenje beba u nosiljci/marami, pokazale su pozitivne učinke na nekoliko područja. Za bebe to uključuje organizaciju spavanja, regulaciju temperature i otkucaja srca, reakcije ponašanja, smanjenje plakanja i dojenačkih grčeva, socio-emocionalni razvoj, bolji imunitet, kontrolu emocija, bolju povezanost, prepoznavanje neverbalne komunikacije, mogućnost razvoja govora i bolju interakciju s okolinom zbog bližeg pogleda na nju. Za majke se pokazala bolja kontrola depresivnih simptoma i regulacija stresa, manja vjerovatnoća  nastanka postporođajne depresije, veća odgovornost i njega oko djeteta, učestalije i lakše dojenje te duži dojenački staž te bolju interakciju s djetetom i u kasnijoj dobi.

Potvrđeno je kako majke koje nose svoju djecu i time omogućavaju duže vremenski fizički kontakt, lakše prepoznaju djetetove potrebe i prve znake gladi. Takvo dojenje na zahtjev, koje započinje kao odgovor na rane znake gladi, podržava fiziologiju laktacije i razvoj sposobnosti hranjenja dojenčadi te majke koje praktikuju ovakav ritam dojenja, doje lakše i češće, a djeca su manje nervozna jer se ne čeka razvoj stresa zbog povećanja osjećaja gladi.

Nošenje i dojenje idu divno zajedno, a ove dvije vještine je potrebno savladati zasebno prije nego započnemo da ih kombinujemo. Ukoliko dođe do izazova i teškoća sa jednom ili drugom tehnikom, možete se obratiti savjetnicama za dojenje ili nošenje.

 

 

 

KAKO DOJITI U DRACOMOM NOSILJKAMA

Postoji nekoliko načina za dojenje u nosiljkama, a mi ćemo vam danas ukratko dati smjernice za dojenje u uspravnom položaju koji možete koristiti kod svih tipova nosiljki iz kolekcija DracoMom Carriers.

Kad krenete s dojenjem dok nosite, obavezno je paziti na sljedeće smjernice kako biste osigurali sigurnost iznad svega:

– za dojenje je potrebno spustiti bebu niže kako bi bila bliže dojke – otpustite PFA (Perfect Fit Adjusters) tako da se naramenice otpuste (kaišići koji se nalaze na naramenicama). Također pojas spustite malo niže na kukove tako što ćete ga otpustiti minimalno da može da se pomijera, ali NIKADA nemojte otkopčavati pojas. Uvijek jednu ruku držite na bebi zarad dodatne sigurnosti i podrške;

– za početak svakako pridržavajte dojku rukom pazeći da je udaljena dovoljno od nosića i na dobroj visini kako beba ne bi previše spuštala glavicu loveći dojku, a ujedno vodite računa da meko tkivo dojke ne pritiska bebine disajne puteve i da su oni i dalje prohodni;

– jako je važno da bebina glava bude slobodna kako bi se beba u bilo kojem trenutku mogla odmaknuti od dojke, stoga pazite da je nosiljkom ne priljubite baš preblizu dojke. Ako dojite bebu koja nema kontrolu vrata i trupa, vodite računa da njena glavica mora imati potporu;

– bebinu disajni putevi uvijek moraju biti prohodni i vidljivi, ne prekrivajte dodatno tkaninom glavicu bebe dok doji i birajte odjeću sa lakim pristupom dojci koja ne zahtijeva pomijeranje tkanine preko bebine glavice;

– vodite računa da između bebinog vrata i brade uvek postoji 2 prsta razmaka i da beba ne zaspi tokom dojenja. Ukoliko je beba zaspala ili završila dojenje, potrebno je da bebu odmah vratite u početni položaj za nošenje. Pojas podignite na potrebnu visinu, zategnite sve kaiševe i provjerite položaj bebe i da li su tačke bezbijednosti ispoštovane i da li vam je bebino lice vidljivo.

Privatnost tokom dojenja možete postići dodatno korištenjem kapuljače na nosiljci, ali uvijek kačite samo jedan kraj, jer bebini dišni putevi moraju piti prohodni i vidljivi. Nošenje i dojenje nije tehnika u kojoj možete skrenuti pogled sa bebe i imati slobodne ruke, ali može preuzeti dio težine i olakšati hranjenje u pokretu.

Pokušajte prvo dojiti u nosiljci kod kuće kada je vaša beba mirna i zadovoljna. Zapamtite da su obje vještine koje je potrebno savladati, pa budite blagi prema sebi i strpljivi. Ukoliko se oboje unervozite prilikom prvih pokušaja, izvadite bebu iz nosiljke i podojite kako ste navikli, pa kasnije probajte ponovo. Za uspješnost je potrebno da su i mama i beba smirene i opuštene, te tako vjerujte u sebe i nemojte se ustručavati da potražite pomoć ako vam je potrebna jer niste sami.