Vrste nosiljki – odaberite pravu za vas i vašu bebu

nosiljka za bebe baby carrier onbuhimo
Nošenje beba je vrlo praktično i korisno, kako za roditelje tako i za bebu. Kada nosite svoju bebu u marami, slingu ili klasičnoj nosiljci, ruke su vam slobodne i možete obavljati kućanske poslove, kuhati obrok ili se igrati sa svojim starijim djetetom.
Također je vrlo korisno kada idete u kupovinu, koristite javni prijevoz ili pokušavate proći kroz prepun aerodrom. I, naravno, ako se malo uvježbate, možete koristiti nosiljku i za vrijeme dojenja.
Za mnoge bebe osjećaj blizine roditeljima, osjećaj topline i otkucaja srca umiruje. Također pomaže u jačanju veze između roditelja i bebe.
Jedna od najvećih dilema za roditelje koji se odluče za nošenje bebe je – koju nosiljku za bebe da izaberem? Pokušat ćemo vam predstaviti sve vrste nosiljki za bebe koje su trenutno na tržištu i objasniti neke od osnovnih razlika među njima, kao i njihove moguće prednosti i nedostatke.
Prva stvar koju svakako trebate učiniti je odabrati jednu specifičnu vrstu nosiljke koja najbolje odgovara vašim potrebama.
1. Wrap (Marama) 
Ovo je najtradicionalnija i najjednostavnija vrsta nosiljke za bebe (ali ne i najlakša, posebno za početnike u nošenju beba). Tkana marama je dugačak komad tkanine koji morate omotati oko svog tijela i svoje bebe.
Vezivanjem krajeva marame stvarate ugodno, udobno i osigurano mjesto za svoju bebu.
Može se nositi u različitim položajima: sprijeda, sa strane ili straga, a pogodan je za novorođenčad, dojenčad i malu djecu.
Postoji nekoliko različitih načina vezivanja marame oko tijela, što na početku može biti malo teško, ali kako vježbate nekoliko puta, postaje mnogo lakše.
Danas na tržištu postoji mnogo vrsta marama različitih brendova i mnogo različitih mješavina, ali u osnovi postoje tri vrste marama: elastične, tkane i hibridne marame.
Marame koje su izrađene od elastične tkanine poput pamučne majice s elastinom nazivaju se elastične marame. Odlično su rješenje za početnike u nošenju beba i općenito za novorođenčad i manju bebu do 7 kilograma. Elastičnu maramu prvo vežete oko tijela, a zatim stavljate bebu u nju, namijenjena je za nošenje u položaju naprijed, prema nositelju.
Marame od pamuka, lana, vune ili konoplje nazivaju se tkane marame. Tkane marame preporučuju se svima, od novorođenčadi do male djece i predškolskog uzrasta. Također razlikujemo tkane marame (osim po sastavu) po težini, gdje jače tkanje obično ima veću težinu i potporu. Tkane marame dolaze u različitim duljinama i označenim veličinama. Veličine ovise o veličini konfekcije roditelja, ali mogu ovisiti i o stilu vezanja – neki načini vezanja zahtijevaju kraće marame od drugih. Međutim, većina roditelja početnika odabrat će za početak veličinu šest (bazna veličina).
Hibridne marame zapravo su kombinacija prve dvije – pružaju dodatnu podršku u odnosu na rastezljive, ali još uvijek ne podržavaju kao tkani. Međutim, one su mnogo mekše i lakše od tkanih marama.
+ Svestranost – bebu možete nositi u različitim položajima: sprijeda, na boku ili leđima; pogodno za novorođenčad, dojenčad i malu djecu
+ Raznolikost tkanina i načina vezivanja
+ Neograničeno podešavanje – maramu možete prilagoditi individualnim potrebama i željama korisnika, kao i svakom tipu tijela
+ Pogodno za novorođenčad – možete ih koristiti od rođenja jer omogućuju bebi da se odmori u prirodnom M položaju kukova i koljena.
– Pravilno vezivanje zahtijeva praksu – na početku će nekim roditeljima biti teško koristiti maramu i morate ga vježbati nekoliko puta da naučite kako sigurno vezati. Imajte na umu da je lakše koristiti elastične marame od tkanih.
– To je dodatni sloj odjeće – neki slojevi tkanine mogu biti prevrući za nošenje nekim roditeljima. Za toplo vrijeme odaberite maramu od prozračne tkanine
2. Ring sling – Ovo je također dugačak komad tkanine (obično dugačak oko 2 metra) koji ima dva prstena na jednom kraju. Da biste ga pričvrstili, morate provući slobodni kraj kroz jedan prsten, a zatim ga ugurati ispod drugog prstena. Na ovaj način možete ga prilagoditi svom tijelu i pronaći savršeno prianjanje za svoju bebu.
+ Tkanina je kraća u ring slingu nego u tkanoj marami, zahtijeva manje omotavanja jer ima samo jedan sloj, pa je ring sling (kad jednom uđete u štos sigurnog i dobrog namiještanja) zaista odličan izbor ako se tkana marama čini previše komplicirana za svakodnevnu upotrebu.
+ Ring sling je odličan za korištenje roditeljima svih veličina i fizionomija, čak i kada postoji velika razlika u visini između oba roditelja.
+ Ring sling može se koristiti od novorođenčeta do malenog djeteta. Kompaktni su i lako se uklapaju u svaku torbu.
Sa tkanim maramama morate naučiti napraviti sigurno vezivanje, s ring slingom imate pričvršćivanje podesivo s dva prstena (ne morate ništa vezati).
+ Izvrsno za početnike – korištenje ring slinga vrlo je jednostavno i možete ga savladati uz malo vježbe
+ Pogodno za dojenje – možete koristiti ring sling za vrijeme dojenja za pridržavanje bebe
– Nedostatak mu je što se nosi preko jednog ramena, a to nekim roditeljima možda ne odgovara.
Ukoliko želite savršen ring sling, potražite na našem web shopu www.dracomom.ba uz koji nudimo besplatno online savjetovanje za prvo montiranje i nošenje.
3. Meko oblikovana nosiljka (Soft Structured Carrier – SSC) /
Kopčajuća nosiljka (Buckle Carrier) /  Kengur nosiljka
nosiljka za bebe baby carrier onbuhimo ssc
nosiljka za bebe baby carrier onbuhimo ssc
To je ono što većina roditelja ima na umu kada razmišlja o nosiljkama. Meko oblikovane nosiljke dolaze s podstavljenim naramenicama i debelim, podstavljenim pojasom koji trebate pričvrstiti oko struka. Nakon što to učinite, tkanina stvara torbicu za bebu. Panel (tkanina na dnu na kojoj sjedi beba) trebala bi biti dovoljno široka da pruža podršku za bebine kukove i noge, od koljena do koljena.
Obično su sve naramenice podesive što omogućava korisniku da podesi kako mu je najudobnije. Također pomaže ravnomjerno rasporediti težinu bebe po tijelu nositelja. Ono što je zaista sjajno kod ove vrste nosiljki je to što možete nositi na prednjoj i stražnjoj strani, a ponekad čak i na boku.
Meko oblikovane nosiljke koje imaju pravilan, široki panel omogućavaju bebi da se odmori u najzdravijem položaju – sa savijenim kukovima i raširenim nogama u stranu, bedrima poduprtim, koljenima savijenim i višim od guze (to se naziva položaj žabe ili položaj dubokog čučnja). Ovaj položaj je najprirodniji za dojenčad, potiče prirodni razvoj kuka i smanjuje rizik od displazije ili dislokacije kuka.
Većina nosiljki s kopčom prikladna je od 4-5 mjeseci, a DracoMom nosiljku možete koristiti već od navršenih mjesec dana. Neke meko strukturirane nosiljke prikladne su za novorođenčad, no često je potrebno dodati umetak za dojenčad, što kod DracoMom nosiljki nije slučaj.
Ako želite koristiti nosiljku s kopčom za svoju novorođenu bebu, preporučujemo vam da nabavite takvu koja ne zahtijeva ovaj dodatni umetak. Manje su glomazne i u njima je manje vruće. Osim toga, s umetkom može biti teže pronaći odgovarajući položaj za bebu.
Roditelji trebaju imati na umu da je tržište danas preplavljeno mnogim nosiljkama od kojih neke možda ne podržavaju ergonomski položaj bebe. Stoga, ako niste sigurni u kupovinu određene nosiljke, uvijek se posavjetujte s jednim od savjetnica za nošenje beba prije nego odlučite izdvojiti novac za novu meko strukturiranu nosiljku. Ili barem potražite savjet od grupa za nošenje beba na društvenim mrežama (npr. Lenine putujuce nosiljke).
Današnje tržište također nudi mnoge nosiljke prilagođene za nošenje novorođenčadi, neki čak nude i nošenje u položaju sprijeda prema naprijed, mnoge nosiljke dolaze u varijantama s mrežicom i kao takvi prilagođeni su toplijem vremenu; da ne spominjemo čitav niz prekrasnih uzoraka i dodataka. A kada je o prozračnosti riječ tokom vrelih ljetnih dana, na našem web shopu možete pronaći nosiljke s mrežicom koje omogućavaju ugodnije nošenje po visokim temperaturama.
U našem asortimanu možete pronaći nosiljke od kepera, lana, tkane marame, i sve to začinjeno s mrežicom. Također nosiljka može biti izrađena u potpunosti po vašoj želji i potrebi – custom made (javite nam se na facebook.com/dracomomcarriers).
Neke od nosiljki za bebe sa kopčom nude zaista ogromnu prilagodljivost i svestranost. Na primjer, neki modeli omogućavaju podešavanje panela za sjedenje po širini kako biste pronašli najbolji i najsigurniji položaj za bebu dok raste. Zahvaljujući tome možete koristiti jednu nosiljku za bebe od novorođenčeta do malog djeteta.
DracoMom baby size je prilagodljiva i nosiva od navršenih mjesec dana do čak 2+ godine.
U narednim danima će se na naćem web shopu moći naći naš novi model nosiljke koji pored položaja nošenja naprijed i na leđima, omogućava i nošenje na boku, radi se o našem novom, zaštićenom dizajnu.
4. Onbuhimo je zapravo tradicionalna japanska nosiljka koja je izvorno izgledala nešto drugačije od onih na koje danas možemo naići, dajemo onbuhimu posebno mjesto zbog velikog porasta njegove popularnosti u posljednjoj deceniji. Onbuhimo je namijenjen nošenju djece na leđima i nije namijenjen bebama koje još ne sjede bez pomoći. Onbuhimo je posebno zanimljiv za nošenje male djece jer mališani radoznalo otkrivaju svijet oko sebe preko ramena svojih roditelja.